Den svenske organisasjonen «Freethem» starter nå opp i Norge. De har som visjon å få slutt på slaveriet i verden. -Det virker nok håpløst og overambisiøst for mange, men da blir det desto viktigere med konkrete, gode mellommål som man hele tiden kan jobbe fokusert mot, uttaler Daniel Joachim Kleiven, som er initiativtaker bak «Freethem Norge.»
Kleiven mener økt bevissthet om temaet er første steg i bekjempelsen av moderne slaveri. -Moderne slaveri er et område som var bortimot ukjent for bare et par tiår siden, og som fremdeles sjokkerer de fleste.
Brennende engasjement
Kleiven forteller at han lenge har vært brennende engasjert i temaet. Han er gründeren bak klesmerkene «Release» og «Kingdom,» hvor sistnevnte reklamerer med å være «verdens første klesmerke aktive i kampen mot menneskehandel.»
-Det startet min interesse og innsikt i et tema som er det sterkeste jeg noensinne har vært borte i. Til tross for at det er en uhyre kompleks og utfordrende problemstilling, ønsket jeg å bidra med mitt for å komme frem til gode måter å forbedre situasjonen på.
Startet i Sverige
«Freethem» har eksistert i Sverige siden 2008. Der jobber de aktivt med å øke kunnskapen om problemstillingen hos alt fra politikere til skoleelver. Maria Ahlin (23) er organisasjonens grunnlegger og forteller at de bruker alle kanaler som er tilgjengelig for å spre budskapet. -Vi besøker skoler, universitet, firmaer og andre organisasjoner for og forelese om dette. Vi svarer på spørsmål, bidrar med informasjon og underlag til skoleoppgaver. Og selvsagt er vi også aktive på sosiale medier.
Ahlin, som er utflyttet nordmann, forteller at hun fikk ideen i forbindelse med et prosjekt siste året på videregående skole i Uppsala. Hun arrangerte en veldedighetsgalla hvor temaet var slaveri gjennom historien. -Gjennom dette oppdaget jeg hvor lite kunnskap som de rundt meg faktisk hadde om dette, og jeg skjønte at noe måtte gjøres.
Internasjonal organisasjon
Derfor dro hun igang «Freethem,» som har gått fra å være en lokal gruppe til å bli en internasjonal organisasjon. Planen er å starte opp i Norge i løpet av sommeren. På lengre sikt er det planer om å utvide til andre deler av Europa. Et helt konkret mål er å sørge for at «sexkjøpsloven» blir innført i land som Nederland, Tyskland, Italia, Spania og Frankrike.
Så langt har «Freethem» over 2000 medlemmer, sluppet en sang i samarbeid med artisten Emanuel Ehlin, som gikk rett inn på topplisten i Sverige. De har skrevet rapporter om effektene av «Sexkjøpsloven,» som har blitt sendt til regjeringen i Nederland og Portugal, samt Europarådet.
-Hvorfor angår moderne slaveri oss?
-Menneskehandel angår oss fordi det like gjerne kunne vært deg eller meg. Det angår oss fordi det er våre medmennesker som rammes. Fordi det er din søster og min bror. Det angår oss fordi det eksisterer, kommer det kraftfullt fra Ahlin.
Enorm industri
Moderne slaveri er en enorm industri som bare fortsetter å øke. På 1800-tallet var det ca. 15 millioner slaver. I dag har vi nesten dobbelt så mange. Vi finner ofre for menneskehandel i form av tigging, tvangsarbeid og kriminalitet på gatene i Norge og i Sverige. Vi finnes spor av menneskehandel i sjokoladen vi spiser, i kaffen vi drikker og i plaggene vi kler oss i.
-Hva kan et enkelt menneske gjøre for å bekjempe et så stort problem?
-Som enkeltperson, som medmenneske har en enorm mulighet til og faktisk gjøre en forskjell. Begynn med og fortelle dine venner og dine familie om dette. Hold en tale for klassen din. Skriv en skoleoppgave om dette. Skriv noen setninger på Facebook. Legg ut et bilde på Instagram. Komponer en sang. Skriv et dikt. Les bøker, se filmer og utdann deg selv innen dette. Engasjer deg i «Freethem Norge,» avslutter Ahlin.
Muligheter for å engasjere seg
Fra høsten av skal det være mulig å engasjere seg i «Freethem Norge.» Kleiven sier han tar sikte på stiftelsesmøte i juli og har allerede startet forberedelser.
-På hvilke måter kan folk engasjere seg i «Freethem Norge»?
-Det kan de gjøre som ambassadører, bidragsytere med alt fra grafisk materiale til film- og musikkproduksjon, politisk aktivisme, arrangere «eventer,» identifisere gode løsninger, hjelpe til med arbeidstrening til utsatte og mye mer.
Norsk nettside er på vei. I mellomtiden kan du lese mer om «Freethem» på http://freethem.se/.